Asiakaspalveluammatti sai Krista Wirkkalan miesvaltaiselle isännöintialalle

Isännöitsijän nimikekin kertoo, että työ on perinteisesti ollut miesvaltaista. Nykyään kuitenkin noin kolmannes isännöitsijöistä on naisia. Turun Isännöintikeskuksen isännöitsijöistä naisia on yli 40 %. Haastattelimme kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi isännöitsijä, IAT Krista Wirkkalaa.

Wirkkalan työmaata on vuokratalojen isännöinti. Vuokratalojen isännöinti eroaa jonkin verran taloyhtiöiden isännöinnistä. ”Vuokrataloissa on erilainen päätöksentekoprosessi, koska ei ole yhtiökokouksia eikä hallitusta vaan isännöitsijä keskustelee omistajan edustajan kanssa. Taloissa toimii kuitenkin asukastoimikunnat, jotka nostavat esille huomioitavia asioita, voivat tehdä ehdotuksia seuraavan vuoden talousarvioon ja esimerkiksi järjestävät talkoita”, Wirkkala selittää.

Wirkkala kertoo yllättyneensä siitä, miten yhteisöllisiä myös vuokratalot voivat olla: ”Monet ovat valmiita uhraamaan paljon omaa aikaa ja vaivaa siihen, että kaikilla on parempi olla. Varsinkin aktiivisilla ja innostuneilla asukastoimikuntien puheenjohtajilla on iso rooli. Asukastoimikuntien lisäksi myös tavalliset asukkaat osallistuvat aktiivisesti esimerkiksi talkoisiin”, Wirkkala kertoo.

Isännöinnin ammattitutkinnot suoritetaan työn ohessa ja siksi isännöitsijäksi hakeutuvilla on yleensä taustalla entuudestaan joko kaupallinen tai tekninen koulutus. Wirkkala on opiskellut aluksi toimitilapalvelujen restonomiksi ja sittemmin merkonomiksi. Turun Isännöintikeskuksessa aloitettuaan hän on opiskellut isännöinnin ammattitutkinnon eli IAT:n, jonka lopputyönä hän teki Turun Isännöintikeskuksen isännöitsijöille ohjeistuksen tulipalotilanteissa toimimiselle.

Turun Isännöintikeskukseen Wirkkala haki töihin kahteen otteeseen ennen kuin tärppäsi. Asiakaspalvelun ja myynnin merkonomi halusi Turun Isännöintikeskukseen, koska asiakaspalveluun on yrityksessä panostettu. Isännöitsijän työstä iso osa onkin asiakaspalvelua. ”Tässä työssä puhelin soi paljon. Normaalina työpäivänä saatan esimerkiksi selvittää asukkaiden kyselemiä asioita, hoitaa remonttihankkeita ja olla yhteydessä esimerkiksi kiinteistönhoitoon, istua palavereissa ja työmaakokouksissa. Paljon käyn myös katsomassa asuntoja ja selvittämässä niiden kuntoa”, avaa Wirkkala vuokratalon isännöitsijän työkenttää.

Reilut pari vuotta Turun Isännöintikeskuksessa ollut Wirkkala on viihtynyt hyvin: ”Mä en lähde täältä koskaan. Työ on ollut sitä, mitä ajattelin. On kiva tavata asukkaita ja suunnitella yhdessä, miten saadaan kodit pysymään kunnossa.”