Ilmanvaihto

Jos huoneistossa on koneellinen ilmanpoisto, poistoilmapuhallin imee ilmaa niistä huoneiston osista, joissa ilmanvaihdon tarve on suurin. Näitä ovat keittiö, kylpyhuone ja vaatehuone. Korvausilma tulee huoneistoon korvausilmaventtiileistä.

Noudata huoneiston ilmanvaihtolaitteiston käyttö- ja hoito-ohjeita. Ilmanvaihdolla hallitaan ilman kosteutta ja puhtautta sekä asumisviihtyisyyttä. Ilmanvaihto on mitoitettu ns. normaaliin asumiseen. Ylisuurien kosteus- tai epäpuhtausmäärien hallintaan ilmanvaihto ei riitä.

Riittämätön ilmanvaihto aiheuttaa seuraavia ongelmia:
– ikkunat huurtuvat
– ilma ei vaihdu riittävästi makuuhuoneissa
– ruuan käryt leviävät
– rakenteet kostuvat
– homekasvustoa kehittyy
– pintamateriaalien päästöt haittaavat

Näin varmistat ilmanvaihdon toiminnan
Käytä ilmanvaihtoa riittävällä teholla ruuanlaiton aikana. Keittiön ikkunat ja mahdollinen parvekeovi on pidettävä ruuanlaiton ajan suljettuna. Muussa tapauksessa käryt leviävät huonetiloihin. Keittiön viereisen huoneen ikkuna voidaan pitää auki korvausilman saamiseksi.

Puhdista säännöllisesti poistoilmaventtiilit. Venttiilin keskiosan asentoa ei saa muuttaa. Ilmanvaihtoventtiiliä ei saa tukkia. Puhdista myös liesikuvun rasvasuodatin. Käytä ilmanvaihdon käsiohjausta niin, että ilmavirta on kulloinkin riittävä, muttei liiallinen. Tuuleta nopeasti ristivedolla.

Testaa ilmanvaihto talouspaperilla
Jos epäilet, että ilmanvaihdon poistoilmaventtiili ei vedä tai venttiilistä tulee käryä huoneistoon, testaa asia talouspaperilla. Sopiva ilmavirta pitää talouspaperin paikallaan, liian luja pyrkii imaisemaan kanavaan. Jos paperi putoaa, on jotain pielessä.

Poistoilmaventtiilejä on keittiössä, wc:ssä, kylpy- ja vaatehuoneessa. Asukkaan tehtävänä on puhdistaa venttiileihin kertynyt lika ja pöly pari kolme kertaa vuodessa käyttämällä harjaa ja tiskiainetta tai pyyhintä. Keittiössä venttiilit likaantuvat nopeammin.

Poistoilmaventtiili irtoaa vetämällä tai kiertämällä. Jos puhdistuksessa tulee ongelmia, käänny huoltomiehen puoleen. Tiivisteitä tai säätöjä ei saa vioittaa tai muuttaa.