Muutostyöt

Remonteista tulee ilmoittaa taloyhtiölle etukäteen kirjallisesti. Tee muutostyöilmoitus nettilomakkeella tai taloyhtiön asukassivuilla. Ilmoituksen taloyhtiölle voi tehdä vain osakkeenomistaja. Mikäli asut vuokralla, niin sovi pienistäkin muutostöistä vuokranantajan kanssa. Remontista tulee asianmukainen merkintä isännöitsijäntodistukseen, kun osakkeenomistaja ilmoittaa remontista oikein. Joskus osakas voi myös myöhemmin saada hyvitystä taloyhtiön remontista, jos jo aiemmin tehty remontti aiheuttaa säästöjä taloyhtiölle.



Remontista tulee ilmoittaa aina, kun se voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Asunto-osakeyhtiössä taloyhtiö omistaa rakennuksen huoneistoineen, kun taas osakas omistaa osakkeita, jotka oikeuttavat huoneiston hallintaan. Sen takia osakkaalla ei ole ilman lupaa oikeutta tehdä remontteja, jotka kohdistuvat osakkaan hallintaoikeuden ulkopuolelle. Tiivistäen tapetoinnista, maalauksesta tai taulujen ja hyllyjen kiinnittämisestä seinään ei tarvitse ilmoittaa.

Esimerkiksi näistä on aina ilmoitettava taloyhtiölle:

  • wc:n, kylpyhuoneen ja saunan pinnoitteiden ja kalusteiden muutokset, mikäli se vaikuttaa vesieristykseen, vesi- tai sähköjohtoihin, viemäröintiin tai ilmanvaihtojärjestelmiin
  • hanojen ja wc-istuinten vaihtamiset sekä muut veden katkaisemista edellyttävät työt
  • parketin tai laminaatin asentaminen muovimaton tilalle
  • muutokset viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviin laitteisiin
  • muutokset kantaviin väliseiniin
  • muutokset kevyisiin väliseiniin, jos seinän sisällä kulkee johtoja
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos vesi- ja viemäriletkuille tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
  • ulko-ovien lukituksen, rakenteen tai huoneiston ulkopuolisen pinnoitteen muuttaminen

Odota taloyhtiön lupaa ennen remontin aloittamista

Remontin saa aloittaa vasta, kun taloyhtiö on käsitellyt ilmoituksen. Käsittely kestää normaalisti 1-4 viikkoa tapauksesta ja ajankohdasta riippuen. Turun Isännöintikeskuksen tekninen isännöitsijä suorittaa asunto-osakeyhtiölain edellyttämät remonttien tarkastuskäynnit, joista peritään tarkastusmaksu.

Jotkut remontit vaativat lisäksi viranomaisluvan. Tällaisia ovat esimerkiksi muutokset huoneiston kantaviin rakenteisiin, kylpyhuoneen laajennus tai kuivan tilan muuttaminen märkätilaksi. Viranomaislupaa voi hakea vain taloyhtiö.

Vuoden 2016 alusta voimaan astunut uusi asbestilaki saattaa aiheuttaa erityistoimenpiteitä. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa tulee teettää asbestikartoitus ja lopputarkastus, mikäli remonttiin sisältyy purkutöitä. Sen sijaan esimerkiksi tapetointiin, maalaukseen tai uuden lattiamateriaalin asentamiseen vanhan päälle ei tarvitse kartoitusta.

Kun suunnittelet remonttia, niin kannattaa selvittää myös taloyhtiön tulossa olevat remontit. Jos esimerkiksi suunnittelet kylpyhuoneremonttia, niin saattaa olla kannattavaa odottaa lähiaikoina tulossa olevaa putkistosaneerausta.

Ilmoita naapureille häiriöstä

On kohteliasta tiedottaa naapureille remonteista, jotka aiheuttavat häiriötä. Lappu ilmoitustaululle tai postiluukkuihin toimii hyvin. Huomioithan järjestyssäännöt erityisesti kovaäänistä remonttia suunnitellessasi. Sunnuntaisin on mukavampi kuunnella vaikka linnunlaulua kuin porakonetta.