Mahdolliset sähkökatkot

Julkaistu

Maailmalla vallitseva energiakriisi saattaa aiheuttaa ylimääräisiä sähkökatkoja. Sähkökatkoihin on hyvä varautua ennakolta.
Tärkeintä on kuitenkin pysyä rauhallisena.

Sähkökatkot ovat yleensä lyhytkestoisia eivätkä millään tavalla vaarallisia. Säästämällä sähköä voi ehkäistä sähkökatkoja. Kannattaa välttää ylimääräisen sähkön käyttöä erityisesti huippuaikoina eli
arkisin klo 8–10, klo 16–17 sekä klo 19–20. Lue lisää sähkönsäästövinkeistämme täältä.

Sähkökatkon aikana asunnon sähkölaitteet, valaistus ja lämmitys eivät toimi.

Vaikka valot pimenevät, asunto ei kuitenkaan kylmene merkittävästi. Myöskään ruoka ei pilaannu, mutta jääkaapin ja pakastimen turhaa avaamista tulisi välttää katkon aikana.  Sähkökatkon aikana on hyvä sammuttaa päälle jääneet sähkölaitteet (kuten esim. uuni, liesi, sauna) jotta niistä ei sähköjen palauduttua aiheudu palovaaraa.

Myös veden tulo voi katketa. Kotona kannattaa näitä tilanteita varten pitää kotivarana vesitonkkia tai -pulloja. Katkon jälkeen kannattaa laskea vettä varovasti, sillä katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella ja voi olla esim. poikkeuksellisen kuumaa.

Asuinkerrostalojen sähköisissä lukitusjärjestelmissä sähkökatkot on huomioitu suunnittelussa. Esimerkiksi yleiset elektromekaaniset lukot eivät ole riippuvaisia verkkovirrasta. Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet toimivat varavoimalähteenä olevilla paristoilla.

Jos sähkökatkot ovat uutisten mukaan todennäköisiä, kannattaa asuinkerrostaloissa välttää hissien käyttöä. Lue lisää tämän artikkelin lopusta tai täältä.
Internetin ja kännyköiden toimivuudessa voi olla ongelmia sähkökatkon aikana, sillä kotien wlan-laitteet ja kerrostaloissa mahdollisesti olevat tukiasemat hiljenevät. Paristokäyttöinen radio on tällöin hyödyllinen uutisten seuraamiseen.

Hankkimalla kotivaran pärjää erinomaisesti myös sähköpulasta johtuvista lyhyissä sähkökatkoissa, koska ne kestävät pari tuntia kerrallaan. Olisi kuitenkin hyvä, jos kotona löytyisi vähintään 72 tunniksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä.

KOTIVARA
* vesitonkat tai -pullot
* paristokäyttöiset taskulamput
* vara-akut puhelimien lataamiseen
* ruokaa, jota ei tarvitse kypsentää
* patterikäyttöinen radio, jolla voi tarvittaessa seurata viranomaistiedotteita, sillä matkapuhelinverkko tai internet eivät välttämättä ole pitkien katkosten aikana käytössä

Viranomaiset ja sähkönjakelun ammattilaiset ovat harjoitelleet sähkökatkoja sekä sähköjen palauttamista ja hoitavat tilannetta ammattitaitoisesti. Asukkaiden tehtäväksi jää rauhassa odottaa sähköjen palautumista.

HISSIEN KÄYTTÖ SÄHKÖKATKOJEN AIKANA

Suurin osa hisseistä pysähtyvät sähköjen katketessa, jolloin riski hissiin jäämisestä on olemassa.

Mikäli hissiin on asennettuna akkutoimintoinen varavoimatoiminto, hissi ajaa sähkökatkon sattuessa seuraavaan kerrokseen ja avaa ovensa. Näissä tapauksissa sähkökatkon sattuessa ei ole riskiä hissiin jäämisestä.
Suurimmasta osasta tällainen varatoiminto kuitenkin puuttuu.

Huomioi nämä asiat:

  • Mikäli ennalta on ilmoitettu toteutuvasta sähkökatkosta, vältä silloin hissin käyttöä.
  • Kerrosten väliin pysähtyneestä hissistä pääsee pois ainoastaan hissihuollon tai pelastustoimen avulla. Huomioi, että omin voimin ei tule jumiutuneesta hissistä pyrkiä ulos!
  • Tärkeintä on pysyä rauhallisena, ja soittaa apua hälytyspuhelinta käyttäen tai ottamalla yhteyttä hissihuoltoliikkeen asiakaspalvelunumeroon. Hälytyspuhelin toimii myös sähkökatkon aikana.
  • Hissikoreissa on hyvä ilmanvaihto, joten riskiä ilman loppumisesta ei ole, vaikka hississä olisi jumissa useampikin henkilö.
  • Hissi ei voi tippua missään olosuhteissa! Hissit ovat varustettuja lukuisilla mekaanisilla turvalaitteilla, jotka varmistavat hissien turvallisuuden.