Uusi asbestilaki vaikuttaa myös osakkaiden omiin remontteihin

janiuronen_tikoy_web

Vuoden 2016 alusta astui voimaan entistä tiukempi asbestilaki, jolla on vaikutusta myös osakkaiden omiin remontteihin. Haastattelimme teknistä isännöitsijäämme Jani Urosta uuden lain vaikutuksista.

Missä asbestia on?
Asbestia löytyy ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksista esimerkiksi laasteista, liimoista, maaleista, lämpöeristeistä, muovimatoista tai vaikka saunan kiukaan takana olevista kivilevyistä. Asbesti ei ole haitallista rakenteisiin sitoutuneena, mutta purkamisen yhteydessä syntyvä asbestipöly on erittäin haitallista hengitettynä.

Mikä uudessa asbestilaissa on keskeistä?
Ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa tulee teettää asbestikartoitus, mikäli remonttiin sisältyy purkutöitä. Sen sijaan esimerkiksi tapetointiin, maalaukseen tai uuden lattiamateriaalin asentamiseen vanhan päälle ei tarvitse kartoitusta. Mikäli asbestia löytyy, tulee purkaminen suorittaa asbestipurkutyönä, jonka suorittajalla täytyy olla asbestipurkulupa. Asbestikartoituksia on pitänyt tehdä myös aiemman lain aikana mutta uutta on jälkimittaus eli remontin jälkeen on tutkittava, että tila on puhdas asbestista.

Mitä tämä tarkoittaa osakkaiden remonttien osalta?
Keskusteluissa ovat painottuneet lähinnä uuden lain tuomat lisäkustannukset ja viiveet. Lisäkustannuksia tuleekin jonkin verran asbestikartoituksesta ja uudesta lopputarkastuksesta. Viiveestä Jani kuitenkin sanoo, että tavallisesti kyse on ihan muutamasta päivästä lopputarkastuksen osalta. Hän myös korostaa sitä, miten vastineeksi jatkossa voidaan olla varmoja siitä, ettei erittäin haitallista asbestipölyä jää asuntoon.

Kuka on vastuussa asbestikartoituksesta ja kustannuksista?
Työn tilaaja eli useimmiten osakas tai taloyhtiön yhteisessä remontissa taloyhtiö.

Sertifikaatin saaneita asbestikartoittajia ja haitta-aineasiantuntijoita voi etsiä verkosta esimerkiksi täältä: www.vtt-todistus.fi.
Asbestipurkuluvan saaneiden yritysten rekisteri löytyy täältä: asbestipurkuluparekisteri.ahtp.fi.