Esineiden kiinnittäminenEsineiden kiinnittämisessä seinä- ja kattopintoihin tulee käyttää kulloinkin tarkoitukseen parhaiten soveltuvaa kiinnitystapaa ja kiinnitintyyppiä. Erilaisille seinärakenteille sekä erilaisille esineille on omat ohjeensa kiinnittämiseen.


Kiinnitykset puuseiniin
Puuseinään soveltuvat parhaiten erilaiset naulat, ruuvit ja koukut.

Kiinnitykset rakennuslevyihin
(vaneri, kipsi-, kova-, kuitu- tai lastulevy)
Onttoihin rakenteisiin, kuten erilaisista rakennuslevyistä valmistettuihin seiniin tai alakattorakenteisiin käytetään tavallisten puu- ja peltiruuvien ohella onttoihin pintoihin tarkoitettuja kiinnittimiä. Näitä ovat ruuvisokka, kumimutteri ja siipiruuvi. Huomaa, että puu- ja peltiruuvit soveltuvat vain kevyille esineille. Kevyet esineet voidaan ripustaa seinälle myös katonrajaan kiinnitetyn liukukiskon avulla. Esineet ripustetaan liukujen varaan ohuella, lähes näkymättömällä nailonlangalla. Esineitä voidaan siirrellä helposti, eikä seiniin jää kiinnikkeiden jälkiä.

Kiinnitykset koviin kiviainespintoihin
(betoni-, kivi- ja tiiliseinä)
Reiän porauksessa käytetään iskuporakonetta ja kovametallikärkistä poran terää. Kiinnityskoukut kiinnitetään seinäpintaan yleensä joko naulojen, erilaisten täytemassojen tai tulppien (proppujen) avulla. Jos kiinnityskohta joutuu kovalle rasitukselle tai jos se sijaitsee katossa, ei naulojen, täytemassojen tai tulppien avulla tehty kiinnitys ole riittävän luja. Kevyet esineet voidaan kiinnittää esimerkiksi betoniseinään x-naulojen ja -koukkujen sekä erilaisten muovikoukkujen avulla. Raskaat esineet voidaan kiinnittää esimerkiksi kumimutterilla betoni- ja tiiliseinään. Selvitä reiänteko-ohjeet kaakeleiden ohjemateriaalista. Vältä reikien tekoa roiskevedelle alttiille alueille.

Reiän tekeminen kaakeliin
Jos mahdollista, tee reikä kaakelin saumaan. Käytä joko kovametallikärkistä poraa tai pikateräsporaa (ns. metallipora). Tee kaakelin kovaan lasitepintaan ensin varovasti pieni reikä terävällä piikillä. Levyjen reunojen kulmia on varottava, koska niihin tulee helposti halkeamia. Selvitä reiänteko-ohjeet kaakeleiden ohjemateriaalista. Vältä reikien tekoa roiskevedelle alttiille alueille.

Valmistelut

  • Kalusta huone ensin jotakuinkin lopulliseen asuun ja jätä taulujen ja muiden esineiden kiinnittäminen viimeiseksi. Näin vältät turhien reikien tekemisen.
  • Selvitä huoneiston seinärakenteet ja -tarvikkeet ja niille suositellut kiinnittimet ja kiinnitystavat. Katso tavarantoimittajien esitteet.
  • Varo rakenteissa kulkevia vesi- ja sähköjohtoja.
  • Oviin ja ikkunoihin esineiden kiinnittämistä tulee välttää pintavaurioiden vuoksi.