Osa kodinkoneista, esimerkiksi liesi ja jääkaappi, kuuluu asunnon kiinteään varustukseen. Osan koneista asukkaat hankkivat itse.
Muutamat kotitalouskoneet liitetään sekä sähkö- että vesijohtoverkkoon. Jos asunnossa ei ole valmiina tarvittavia liitoskohtia, käytä asennusliikkeen apua ja varmisteta ennakkoon myös kiinteistön hyväksymä asennustapa.
Kotitalouskoneiden käyttö vaatii usein hiukan opettelua. Huoneiston käyttöohjekansiossa on huoneistoon kuuluvien koneiden yksityiskohtaiset käyttö-, hoito- ja huolto-ohjeet. Kun ostat uusia kodinkoneita, voit laittaa niiden ohjeet kansioon talteen.
Kylmälaitteet
- Jätä kylmälaitteen (pakastin, jääkaappi) ympärille riittävästi vapaata ilmankiertotilaa ja puhdista sen lauhduttimeen tarttunut pöly vähintään kerran vuodessa.
- Älä sijoita kylmälaitteita patterin, lieden tai muun lämmönlähteen lähelle.
- Puhdista säännöllisesti kylmälaitteiden itsesulatuksen poistovesiputki, jotta vesi ei valu lattialle.
- Vältä kylmälaitteitten ovien turhaa avaamista.
- Tarkasta kylmälaitteen oven tai kannen tiivisteet aika ajoin.
- Hanki lämpömittari, josta voi seurata kylmälaitteen sisälämpötilaa. Jos puhdistuksessa tulee ongelmia, käänny huoltomiehen puoleen. Tiivisteitä tai säätöjä ei saa vioittaa tai muuttaa.
Muista nämä:
Uudet koneet säästävät vettä ja sähköä paremmin kuin vanhat. Vertaa ostotilanteessa energiatietoja ennen ostopäätöstä. Monet paikalliset sähkölaitokset neuvovat kodinkoneiden ja valaisimien sähkönkulutusasioissa.
Lue laitekohtaiset käyttö-, hoito- ja huolto-ohjeet ja noudata niitä. Tutustu laitteiden sijoituskohteisiin. Pyri käyttämään sähköä ja vettä säästäviä toimintoja.