Lämmitys

Huonelämpötiloilla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen ja energiankulutukseen. Yleinen ohjearvo asuintiloissa on noin 20-22 °C. Jos lämpötila poikkeaa ohjearvoista, kannattaa ensin vilkaista sivun lopun ohjeita. Jos lämpötila silti on ohjearvojen ulkopuolella, kannattaa olla yhteydessä kiinteistönhoitoon. Etenkin liian korkeasta lämpötilasta on tärkeää tehdä ilmoitus lämmityskaudella. Liian korkea huonelämpötila johtaa lämmityskustannusten nousuun, mikä vaikuttaa asumisen kustannuksiin.


Ikkunoiden ja ovien tiivisteet
Ikkunoiden ja parvekkeiden heikkokuntoiset tiivisteet aiheuttavat epämiellyttävää vetoa ja turhaa energiankulutusta. Vedosta kertoo erityisesti ikkunoiden huurtuminen. Ellei taloyhtiössä ole muuten päätetty, niin osa asunnon tiivisteistä kuuluu taloyhtiön vastuulle (esimerkiksi ulko-oven tiivisteet) ja osa osakkaan vastuulle (esimerkiksi ikkunoiden sisäpuitteiden tiivisteet). Taloyhtiön vastuulla olevista tiivisteistä ollaan yhteydessä kiinteistönhoitoon.

Lämmityspatterit
Lämpöä luovuttavia osia huoneistoissa ovat lämmityspatterit. Patterin tehtävä on luovuttaa huoneeseen niin paljon lämpöä, että tavoitehuonelämpötila toteutuu. Patterin lämpötila seuraa ulkolämpötilaa ollen kuumin pakkasilla ja haalein leudoilla säillä. Vaikka patteri tuntuu kosketettaessa välillä viileältä, voi huonelämpötila olla ihan sopiva ja terveellinen. On myös normaalia, että patteri on lämpimämpi ylhäältä kuin alhaalta. Lämmin vesi tulee patterin yläosaan patteriventtiilin kautta, kiertää patterin läpi ja poistuu paluuventtiilin kautta. Vesi luovuttaa lämpöä matkalla, joten veden kuuluukin viilentyä matkan varrella. Patteritermostaatilla asukas voi rajoittaa patterin lämmönluovutusta.

Mikäli patterista kuuluu lorinaa, saattaa siellä olla ilmaa. Patterin sisälle päässyt ilma estää patteria lämpiämästä kunnolla. Ole tällöin yhteydessä kiinteistönhoitoon, joka tekee patterin ilmauksen.

Ohjeet asukkaalle

  • Ilmoita heti patterin vesivuodosta kiinteistönhoitoon.
  • Hanki tarkka huonelämpömittari. Sijoita se johonkin oleskelualueelle vähintään metrin päähän seinästä ja lattiasta, älä ulkoseinälle. Seinällä oleva mittari mittaa rakenteiden lämpötilaa, joka saattaa olla huoneilmaa alhaisempi.
  • Muista, että kätesi lämpötila on n. +35 °C. Se aistii esim. +30 °C:n patterin viileäksi, vaikka tosiasiassa patteri vielä lämmittää +21 °C:sta huonetta.
  • Huonekaluja, verhoja tms. ei tule sijoittaa patterin eteen. Silloin lämmin ilma ei pääse kiertämään huoneeseen ja termostaatti katkaisee lämmityksen liian aikaisin.
  • Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos. Kun tuuletat, niin tuuleta nopealla ristivedolla.
  • Ilmaustarvetta kuvaa loriseva ääni patterista, ole silloin yhteydessä kiinteistönhoitoon.