Lämmitys

Huonelämpötiloilla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen ja energiankulutukseen. Asukkaan tulee ilmoittaa kiinteistön edustajalle, jos huonelämpötila poikkeaa ohjearvoista. Etenkin liian korkeasta lämpötilasta on tärkeää tehdä ilmoitus lämmityskaudella. Yleinen ohjearvo asuintiloissa on noin 20–22 ⁰C. Liian korkea huonelämpötila johtaa asumiskustannusten nousuun.

Lämmityspatterit
Lämpöä luovuttavia osia huoneistoissa ovat lämmityspatterit. Patterin tehtävä on luovuttaa huoneeseen niin paljon lämpöä, että tavoitehuonelämpötila toteutuu. Patterin lämpötila seuraa ulkolämpötilaa ollen kuumin pakkasilla ja haalein leudoilla säillä. Vaikka patteri tuntuu välillä viileältä, voi huonelämpötila olla ihan sopiva ja terveellinen. Patterin osia ovat patteriventtiili, paluuventtiili ja ilmaruuvi. Patteriventtiilillä asukas voi rajoittaa patterin lämmönluovutusta.

Ilmaruuvista voidaan poistaa patteriin syystä tai toisesta kertynyt ilma, joka on useimmiten syynä siihen, ettei patteri lämpiä. Ilmaruuvi avataan tähän tarkoitukseen tehdyllä koloavaimella. Jottei vesi pääsisi valumaan lattialle tai suihkuamaan seinälle, varataan toimeen myös pieni astia ja riepu. Vahinkojen välttämiseksi suositellaan, että huoltomies tekee patterien ilmaukset.

Ikkunoiden ja ovien tiivisteet
Ikkunoiden ja parvekkeiden heikkokuntoiset tiivisteet aiheuttavat epämiellyttävää vetoa ja turhaa energiankulutusta. Vedon voi parhaiten todeta pakkasten aikaan talvella. Jos asunnossa tuntuu vetoa, ikkunat huurtuvat tai epäilet tiivisteiden heikkoa kuntoa, ota heti yhteys kiinteistön edustajaan.

Ohjeet asukkaalle
– Ilmoita heti patterin vesivuodosta kiinteistön edustajalle.
– Hanki tarkka huonelämpömittari. Sijoita se johonkin oleskelualueelle, ei ulkoseinälle.
– Seuraa huonelämpötiloja. Ilmoita liian korkeasta tai liian matalasta lämpötilasta kiinteistön edustajalle
– Patterin pitääkin olla viileä ja varsinkin leudoilla säillä, jos huoneessa on muutenkin lämmintä.
– Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos. Kun tuuletat, niin tuuleta nopealla ristivedolla.
– Huonekaluja, verhoja tms. ei tule sijoittaa patterin eteen.
– Ilmaustarvetta kuvaa loriseva ääni patterista.
– Muista, että kätesi lämpötila on n. 35 ⁰C. Se aistii esimerkiksi 30 ⁰C:n patterin viileäksi, mutta tosiasiassa patteri  lämmittää vielä 21 ⁰C huonetta.