Rotat – näin torjut ei-toivotut vieraat!

Julkaistu

Turun seudulla on jo laaja rottaongelma. Sinnikäs rotta sotkee paikkoja ulosteillaan, saastuttaa ruokaa ja levittää bakteereja ja tauteja. 

Ota nämä vinkit käyttöön rottien torjumiseksi: 

 1. Pidä huolta, että talousjätteet heitetään tiiviisiin jäteasioihin, eikä jätetä niitä astioiden ulkopuolelle. Muista myös aina sulkea jäteastioiden kannet.  Jos sinulta putoaa ruuantähteitä roskapussista, kerää ne pois. Jäteastioiden ympäristö sekä roskakatosten tulee olla siistit, sillä tämä estää rottien ravinnonsaannin.
 2. Biojätteet tulee lajitella ruokajätteille tarkoitettuun kompostoriin tai biojäteastiaan, jonne rotat eivät pääse. Laita ruoantähteet aina biojätteeseen viemäriin kaatamisen sijaan, sillä myös viemärissä muhivat tähteet voivat houkutella rottia.
 3. Helppo ruuan hankinta saa rotat paikalle. Huolehdi siis, että terassit ja muu pihaympäristö pysyy siistinä ja maahan ei päädy ylimääräistä ruuanjätettä. 
 4. Huomioithan, että lintujen ruokintapisteet tarjoavat ruokaa myös rotille. 
 5. Rotat tulee hävittää loukuttamalla. Hiirien torjuntaan tarkoitetut myrkyt eivät auta. Loukkuja tulee olla useita. Tässä auttaa tuholaistorjunta-ammattilaiset. 
 6. Ennaltaehkäisy on huomattavista vaivattomampaa ja edullisempaa kuin rottien torjuminen. Mitä aikaisemmin tuholaisten hävittäminen tehdään, sitä vähemmän ne aiheuttavat vahinkoa. Rotta voi aiheuttaa vahinkoja kiinteistölle, esimerkiksi vaurioittamalla rakennuksen eristyksiä tai jyrsimällä sähköjohtoja ja kaapeleita.

  Jos havaitset taloyhtiön alueella rottia, ole yhteydessä yhtiönne isännöitsijään. Rottien torjunta on jokaisen kiinteistön omistajan ja taloyhtiöiden vastuulla.

  Huom! Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n keskiviikkona 15.2.2023 alkanut lakko saattaa vaikuttaa taloyhtiöiden jätehuollon palveluihin. Lounais-Suomen Jätehuollon mukaan jäteastioiden tyhjennysaikatauluihin tulee muutoksia ja yksi tyhjennyskerta voi jäädä kokonaan välistä. Lakko päättyy tiistaina 22.2.2023. 

  Lakon aikana kannattaa kiinnittää huomiota jätteiden huolelliseen lajitteluun ja ylipäätään jätteiden vähentämiseen.  Jätteiden tarkka lajittelu pienentää huomattavasti roskapussin kokoa. Erityisen tärkeää on huomioida, että roskapusseja ei tule jättää jäteastioiden ulkopuolelle, sillä nämä houkuttelevat haittaeläimiä.